Copyright The sapling tree wszystkie prawa zastrzeżone 
T H E     S A P L I N G    T R E E 

Zupa, która nie jest kremem, to u mnie rzadkość. Zazwyczaj gotuje, blenduje i pochłaniam według tego przepisu, ale tym razem nie.

Opróżniałam lodówkę i wyszła pyszna, rozgrzewająca, zakładam, że super zdrowa, zupa ze wszystkiego.

Poniżej składniki. Obiecuje, że jest petarda ! 

 

Składniki na jeden duży garnek. 

 

  • połowa nie za dużej dyni 

  • 2 marchewki 

  • 3 ziemniaki

  • 1 cukinia 

  • 1 cebula 

  • Połowa pora 

  • Kawałek chili 

  • Szklanka czerwonej soczewicy 

  • Garść suszonych pomidorów 

  • Garść suszonych grzybów

  • 3 ząbki czosnku 

  • Liść laurowy 

  • Ziele angielskie 

  • 2 łyżeczki kolendry mielonej 

  • Gałka muszkatołowa 

  • Pieprz cayenne 

  • 1 łyżka oleju kokosowego  

  • Sól 

  • 1 l wody 

 

Wodę zagotować. Warzywa pokroić w kostkę, por i cebulę w piórka, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Wrzucić wszystko do gara i pozwolić gotować się ok 30 min - 1 h. Dolej wody jeśli potrzeba, kawałki warzyw powinny pływać, a soczewica odrobinę wchłonie wodę. Pozostawić pod przykryciem przez ok 1 h i konsumować. 

 

Zupa, jak każda, najlepsza jest na drugi dzień. 

Polecam skropić zupę sokiem z cytryny przed podaniem. Możecie też wrzucić na nią plasterki awokado.

 

Możesz gorącą zupę przelać do słoików, zamknąć, zostawić do ostygnięcia i przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. 

 

Przyjemności w ten jesienny czas. 

 

Z miłością 

 

Drzewko 

 

Zupa, która nie jest kremem 

02 października 2020