Copyright The sapling tree wszystkie prawa zastrzeżone 
T H E     S A P L I N G    T R E E 

O tym, że sos to fantazja i freestyle na temat tego co jest w lodówce, pisałam w tym przepisie

 

A jeśli  komuś fantazji brakuje to podpowiadam, być może któraś z moich propozycji Wam podpasuje. 

 

Wszystkie wariacje dotyczą jednej sporej porcji.  

 

1. 

  • Połowa dojrzałego mango 

  • Połowa czerwonej papryki 

  • Ząbek czosnku 

  • Połowa dojrzałego awokado 

  • Garść rukoli

  • Sok z 1 cytryny 

  • Szczypta soli 

 

2. 

  • Połowa dojrzałego mango 

  • Łyżka tahini 

  • Ząbek czosnku 

  • 1/4 szklanki wody 

  • Sól 

 

3. 

  • 2 średnie pomidory lub jeden duży 

  • 3 suszone pomidory 

  • 1 łodyga selera naciowego 

  • 1 łyżka tahini 

  • Kawałek imbiru 

  • Ząbek czosnku

  • Sok z jednej cytryny 

  • Pieprz cayenne 

 

4. 

  • jedno słodkie jabłko 

  • 2 średnie pomidory lub jeden duży

  • Ząbek czosnku

  • 1 mała cebula 

  • 1 świeży daktyl medjool (duży) 

  • Sok z jednej cytryny 

  • Szczypta soli 

  • Pieprz cayenne

 

5.

  • 1 pomarańcza 

  • 2 średnie pomidory lub jeden duży (słodkie) 

  • 1 łyżka tahini

  • Kawałek imbiru 

  • Garść świeżego rozmarynu lub bazylii 

  • 1/2 łyżeczki kuminu 

  • Szczypta soli 

  • Pieprz cayenne

 

6.

  • 2 średnie pomidory lub jeden duży

  • Połowa czerwonej papryki

  • Kawałek świeżego chili 

  • 3 suszone pomidory 

  • Sok z połowy cytryny 

  • Garść rukoli 

  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika 

  • 2 łyżki prażonych pestek dyni 

  • Szczypta soli 

 

7. 

  • 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych 

  • 1 łyżka tahini 

  • Kawałek imbiru 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 1 łyżeczka miodu 

  • Sok z połowy cytryny 

  • 100 ml szklanki wody 

 

8. 

  • 1 łyżka masła z pestek dyni i słonecznika z tego przepisu (jeśli nie masz, dodaj po jednej łyżce podprażonych nasion)

  • Sok z połowy pomarańczy

  • Sok z połowy cytryny

  • Ząbek czosnku 

  • 2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych 

  • Łyżeczka miodu 

  • 100 ml wody 

  • Szczypta soli 

 

Możecie wykorzystać do:

    ☞ surowego spaghetti (z cukinii, z marchewki) 

    ☞ jako dip do pieczonych warzyw (wtedy dodaj mniej soku z cytryny / wody, żeby konsystencja była bardziej gęsta) 

    ☞ po prostu zjeść jako surową zupę, papkę :) zwiększcie wtedy ilość składników.  

 

Smacznego 

 

 

Sosy, dipy, wariacje i freestyle 

19 września 2020