O tym, że sos to fantazja i freestyle na temat tego co jest w lodówce, pisałam w tym przepisie.
A jeśli komuś fantazji brakuje to podpowiadam, być może któraś z moich propozycji Wam podpasuje.
Wszystkie wariacje dotyczą jednej sporej porcji.
1.
Połowa dojrzałego mango
Połowa czerwonej papryki
Ząbek czosnku
Połowa dojrzałego awokado
Garść rukoli
Sok z 1 cytryny
Szczypta soli
2.
Połowa dojrzałego mango
Łyżka tahini
Ząbek czosnku
1/4 szklanki wody
Sól
3.
2 średnie pomidory lub jeden duży
3 suszone pomidory
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka tahini
Kawałek imbiru
Ząbek czosnku
Sok z jednej cytryny
Pieprz cayenne
4.
jedno słodkie jabłko
2 średnie pomidory lub jeden duży
Ząbek czosnku
1 mała cebula
1 świeży daktyl medjool (duży)
Sok z jednej cytryny
Szczypta soli
Pieprz cayenne
5.
1 pomarańcza
2 średnie pomidory lub jeden duży (słodkie)
1 łyżka tahini
Kawałek imbiru
Garść świeżego rozmarynu lub bazylii
1/2 łyżeczki kuminu
Szczypta soli
Pieprz cayenne
6.
2 średnie pomidory lub jeden duży
Połowa czerwonej papryki
Kawałek świeżego chili
3 suszone pomidory
Sok z połowy cytryny
Garść rukoli
2 łyżki prażonych nasion słonecznika
2 łyżki prażonych pestek dyni
Szczypta soli
7.
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
1 łyżka tahini
Kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
Sok z połowy cytryny
100 ml szklanki wody
8.
1 łyżka masła z pestek dyni i słonecznika z tego przepisu (jeśli nie masz, dodaj po jednej łyżce podprażonych nasion)
Sok z połowy pomarańczy
Sok z połowy cytryny
Ząbek czosnku
2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych
Łyżeczka miodu
100 ml wody
Szczypta soli
Możecie wykorzystać do:
☞ surowego spaghetti (z cukinii, z marchewki)
☞ jako dip do pieczonych warzyw (wtedy dodaj mniej soku z cytryny / wody, żeby konsystencja była bardziej gęsta)
☞ po prostu zjeść jako surową zupę, papkę :) zwiększcie wtedy ilość składników.
Smacznego