Copyright The sapling tree wszystkie prawa zastrzeżone 
T H E     S A P L I N G    T R E E 

Zapach pieczonych śliwek i cynamonu doprowadza mnie do ekstazy. Może Was też, a może jeszcze tego nie wiecie? Polecam więc, wypróbowanie najprostszego deseru na świecie, którego nie sposób zepsuć → OWOCE pod owsianą kruszonką. 

 

Przepis na formę o średnicy 11 cm, czyli na jedną sporą porcję, jeśli deser potraktujemy jako śniadanie i zechcemy je jeść przez 2 godziny, podczas niedzielnego, jesiennego poranka 🍁 popijając filiżanką czarnej kawuchy albo jakiegoś zielska zaparzonego w wielkim kubku. 

 

OWOCE: 

 

Możesz kombinować dowoli, ja polecam takie połączenia: 

 

  • 1-2 gruszki + 1-2 jabłka + 1 banan 

  • 5 dużych śliwek + 1-2 gruszki + 1 banan  

  • 5 dużych śliwek + 1 gruszka + szklanka jagód / malin / jeżyn

  • 1-2 gruszki + 1-2 jabłka + szklanka jagód / malin / jeżyn 

  • Po prostu śliwki, ile wejdzie na formę, tak samo możecie zrobić z jabłkami, czy gruszkami 

  • Mix wszystkiego czyli: 1 jabłko + 1 gruszka + 1 brzoskwinia + 1 banan + 2 śliwki + szklanka jagód / malin / jeżyn 

  • 1 łyżka / łyżeczka cukru kokosowego lub 3 daktyle mozafati (ja wybieram tą opcję) 

  • Cynamon

  • Imbir w proszku 

  • OPCJONALNIE - jedna łyżka tapioki / mąki ziemniaczanej 

 

Podaje ilość 1-2, bo owoc owocowi nie równy, więc po prostu użyjcie tyle, żeby była górka na formie. Pieczone owoce puszczą sok i „usiądą” trochę.

 

KRUSZONKA: 

  • 2 łyżki płatków owsianych górskich (bezglutenowych jeśli masz potrzebę) 

  • 2 łyżki nasion słonecznika 

  • 2 łyżki wiórków kokosowych lub 1 łyżka mąki kokosowej 

  • 1 łyżeczka cukru koksowego / miodu / innego słodzika 

  • Szczypta soli 

  • Odrobina wody / soku pomarańczowego  lub jabłkowego 

  • OPCJONALNIE - 1 łyżka oleju kokosowego 

 

Owoce należy pokroić, wyłożyć na formę, posypać cukrem lub pokroić daktyle i powrzucać kawałki na owoce, posypać wszystko cynamonem i imbirem w proszku - możesz pominąć ten krok lub dodać sam cynamon. Ja cynamonu sypię duuuuuużo, a imbiru dosłownie szczyptę. Wymasuj i wymieszaj wszystko z czułością. 

Możesz dodać 1 łyżkę mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej, po to żeby zatrzymać sok w owocach. Ja lubię jak się trochę rozpadną, więc nie dodaje.  

 

Suche składniki na kruszonkę zblendować na mąkę. Nie musi być super przemielona, wystarczy kilka ruchów zwykłym blenderem ręcznym, albo malakserem, ja lubię jak przebijają się kawałki płatków owsianych lub słonecznika.  

 

Jeśli używasz miodu i mąki kokosowej dodaj je po zblendowaniu. 

 

Dodaj olej kokosowy jeśli używasz, on spowoduje, że kruszonka będzie bardziej miękka. Dodanie samej wody, czyni ją dość twardą, robi się bardziej granola w zasadzie, ale chrupie pysznie i ja zazwyczaj wybieram opcję bez oleju. 

 

Po zblendowaniu, należy dodać szczyptę soli i odrobinę wody. Wodę należy dolewać stopniowo i ugniatać jednocześnie mąkę, żeby zaczęła nabierać postaci kruszonki, czyli niezbitego jeszcze ciasta. 

 

Posyp kruszonkę na owoce i wstaw do piekarnika na 40 min, temperatura 160 stopni, opcja termoobieg. 

 

Pięknych jesiennych chwil Wam życzę. 

 

Z miłością 

 

Drzewko 

 

 

OWOCE pod owsianą kruszonką 

26 września 2020