Copyright The sapling tree wszystkie prawa zastrzeżone 
T H E     S A P L I N G    T R E E 

 

Dobre na każdą porę, choć nie polecam odpalać piekarnika przy temperaturze 100 stopni za oknem. 

 

Ta opcja jedzenie jest zawsze dla mnie odpowiedzią na pytanie „co by tu zjeść na obiad.” Wszystko co pieczone, smakuje lepiej. 

Jest tyle opcji marynaty, przypraw, warzyw, które można wykorzystać, że nie ma szans na nudę. 

 

Dzisiaj proponuję Ci: 

 

WARZYWA

  • Dynia hokkaido 

  • Ziemniaki 

  • Papryka czerwona 

  • Papryka żółta 

  • Batat 

  • Czerwona cebula  

 

PRZYPRAWY / MARYNATA 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 

  • 1 łyżeczka kuminu 

  • 1 łyżeczka kolendry 

  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej  

  • Odrobinę kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej 

  • 2 łyżeczki miodu 

  • 2 łyżki oliwy 

  • Sok z połowy cytryny 

  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku 

  • Świeży tymianek (możesz zastąpić suszonym) 

 

 

Warzywa należy umyć, obrać co potrzeba (młodych ziemniaków i dyni hokkaido nie obieram), pokroić jak lubisz, w paski, łódeczki, kostkę. Postaraj się jednak, żeby kawałki były mniej więcej podobnej wielkości. To tylko po to, aby równomiernie się piekły. 

Ja lubię ziemniaki w łódeczki, bataty i paprykę w grube paski, dynię w większą kostkę, cebulę po prostu przekrawam i rzucam piórka. 

Połóż warzywa na papierze do pieczenia, tak żeby każde miało swoje miejsce. Postaraj się nie kłaść jednego na drugie, bo Ci się wszystko uparuje, a nie upiecze ;) 

 

Przyprawy po prostu połącz razem, wymieszaj i wymasuje je czule w warzywa ♡ 

 

Gałązki świeżego tymianku rzuć na warzywa, a jeśli korzystasz z suszonego, od razu dorzuć do marynaty. 

 

Piecz w 200 stopniach w termoobiegu przez 15-20 min. 

Na ostatnie 3-5 min możesz wrzucić funkcję grill. 

 

Jedz z hummusem, guacamole, inną pastą jaką sobie wymyślisz, albo po prostu same. 

 

Koniecznie wcześniej zjedz michę sałaty skropioną cytryną. 

 

Smacznego  

 

🍠 🥕 🌶 PIECZONE WARZYWA i micha sałaty 🥔 🍆 🧅

21 sierpnia 2020