Copyright The sapling tree wszystkie prawa zastrzeżone 
T H E     S A P L I N G    T R E E 

W ciągu ostatnich 2 dni zjadłam chyba z 20 kg arbuza i dzisiaj już czuję, że potrzebuję czegoś „cięższego,” a na pewno warzywnego, może Wy też 🧐 

 

W te polskie upały, zapraszam Was do „Spaghetti” z cukinii z sosem z awokado 💚 

 

Co potrzeba na jedną porcję:

  • 1 cukinia 
  • 4 zielone szparagi 
  • 1 mała młoda marchewka 
  • Kiełki jakie lubisz 
  • Nasiona konopii (opcjonalnie) 

 

Sos: 

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 cebuli 
  • Szczypiorek - tyle ile lubisz
  • 1 ząbek czosnku (dodaj więcej jeśli lubisz) 
  • Sok z 1/2 cytryny 
  • Świeży liść laurowy - garść
  • Rukola - garść
  • Kolendra - garść 
  • Kawałek papryczki chili (jeśli chcesz żeby sos był bardzo ostry) 
  • Przyprawy: sól, pieprz cayenne 

 

Wykonanie: 

 

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem spiralizera, użył go, żeby zrobić makaron z cukinii. Jeśli nie masz, użyć obieraczki do warzyw, żeby zrobić makaron bardziej Tagliatelle, niż spaghetti. Po prostu obierz całą cukinię. 

 

Wszystkie składniki na sos zblenduj. 

 

Szparagi pokrój na małe kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce.

 

Polej cukinię sosem, posyp szparagami, marchewką, kiełkami i nasionami konopii. 

 

Smacznego ♡

 

p.s. sos to jest fantazja, freestyle, możesz tam wrzuć wszystko co chcesz, a co czujesz, że Ci dzisiaj pasuje. Jest to też świetny sposób na przerabianie zwiędniętej zieleniny, której nie macie już ochoty jeść w sałatce. Sok z pomarańczy, kawałek imbiru i łyżeczka miodu robi też robotę :) 

 

„SPAGHETTI” Z CUKINII

13 czerwca 2020