W ciągu ostatnich 2 dni zjadłam chyba z 20 kg arbuza i dzisiaj już czuję, że potrzebuję czegoś „cięższego,” a na pewno warzywnego, może Wy też 🧐
W te polskie upały, zapraszam Was do „Spaghetti” z cukinii z sosem z awokado 💚
Co potrzeba na jedną porcję:
Sos:
Wykonanie:
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem spiralizera, użył go, żeby zrobić makaron z cukinii. Jeśli nie masz, użyć obieraczki do warzyw, żeby zrobić makaron bardziej Tagliatelle, niż spaghetti. Po prostu obierz całą cukinię.
Wszystkie składniki na sos zblenduj.
Szparagi pokrój na małe kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce.
Polej cukinię sosem, posyp szparagami, marchewką, kiełkami i nasionami konopii.
Smacznego ♡
p.s. sos to jest fantazja, freestyle, możesz tam wrzuć wszystko co chcesz, a co czujesz, że Ci dzisiaj pasuje. Jest to też świetny sposób na przerabianie zwiędniętej zieleniny, której nie macie już ochoty jeść w sałatce. Sok z pomarańczy, kawałek imbiru i łyżeczka miodu robi też robotę :)